2 porcje
30 minut

MAKARON Z SZYNKĄ W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE

Składniki

  • około 200 g trójkolorowego makaronu penne lub tradycyjne penne
  • 150 g szynki Ojca Maestro Henryk Kania
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonej cebuli w płatkach lub pół małej cebuli
  • około 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


2

Na około 2 łyżkach oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Po chwili dodajemy starty na tarce ząbek czosnku, mieszamy i dalej smażymy (wszystko na mniejszym ogniu). Pod koniec dodajemy suszoną cebulę i jeszcze chwilę smażymy mieszając. Doprawiamy całość solą i pieprzem.




3

Uwaga! Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją drobno pokroić i zeszklić, a dopiero później dodać szynkę i czosnek.


4

Wlewamy śmietankę, mieszamy i chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy nasz ugotowany makaron i 2 łyżki wody z jego gotowania. Mieszamy składniki i chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy całość. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku i podajemy.


Smacznego!

Autor przepisu: