2 porcje
30 minut

MAKARON Z WĘDZONĄ SZYNKĄ I ZIELONYMI WARZYWAMI W SOSIE SEROWYM

Składniki

  • 300 g ulubionego makaronu
  • 150 g Szynki Wędzonej od ZM Henryk Kania
  • 2 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g cukrowego groszku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 g startego twardego sera np. parmezan
  • pieprz
  • sól
  • świeża natka pietruszki lub inne świeże zioła do posypania

1

Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.


2

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy szynkę wędzoną pokrojoną w paseczki. Gdy szynka się lekko zarumieni dodajemy cukrowy groszek. Smażymy ok. 3 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Smażymy kilka chwil i zalewamy śmietanką połączoną z bulionem. Na koniec dodajemy starty ser, zmniejszamy palnik i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



3

Do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i podgrzewamy kilka chwil. Makaron z wędzoną szynką i zielonymi warzywami przed podaniem posypujemy świeżymi, posiekanymi ziołami.


Smacznego!

Autor przepisu: