4 porcje
1,5 godziny

MINI PIZZA Z KIEŁBASĄ KRAKOWSKĄ

Składniki

  • Składniki:
  • Kiełbasa Krakowska Maestro Plastrowana / 1 opakowanie
  • Papryka czerwona / 1 sztuka
  • Papryka żółta / 1 sztuka
  • ser żółty / 300 g
  • bazylia
  • oregano
  • Ciasto:
  • mąka 500 / g
  • drożdże świeże / 30 g
  • woda / 250 g
  • sól 5-7 g / czubata łyżeczka do herbaty
  • cukier / 7 g
  • oliwa / 2 łyżki stołowe

PRZYGOTOWANIE:

1. Drożdże rozpuścić w letnej wodzie, dodać cukier.
2. Do mąki dodać sól oraz wodę z drożdżami i cukrem.
3. Wyrabiać ciasto na gładką masę. W trakcie wyrabiania dodać oliwę. Ciasto powinno byc elastyczne i nie kleić się do rąk. Jeżeli jest zbyt mokre, dodać ostrożnie mąki cały czas wyrabiając.
4. Uformować kulę i zostawić pod przykryciem na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na mniejsze kulki i rozwałkować.
6. Rozwałkowane placki posmarować przecierem pomidorowym i dodać tarty ser.
7. Przyprawić bazylią oraz oregano.
7. Ułożyć pozostałe składniki.
8. W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku piec do zarumienienia (na kamieniu do pizzy ok 4-5 minut)

Smacznego!

Polecany produkt: