2 porcje
2 godziny

NADZIANE BUŁECZKI Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI

Składniki

  • 350 g mąki pszennej + do podsypania
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka klasy M
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • około 150 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania
  • 2 większe pieczarki
  • pół mniejszej cebulki
  • sezam do posypania bułeczek
  • do farszu można dodać około 2 łyżki startego żółtego sera (ja dziś pominęłam)

PRZYGOTOWANIE:

1

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko.


2

Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h.





3

W między czasie przygotowujemy nadzienie. Szynkę, obrane pieczarki (bez ogonków) kroimy w kosteczkę. Dodajemy pokrojoną cebulkę i całość podsmażamy na niewielkiej ilości oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem.


4

Gdy ciasto podrośnie wyrabiamy jeszcze 2 razy. Wyciągamy i na podsypanej mąką macie/blacie ugniatamy ręką ciasto na kształt placka (można też ciasto rozwałkować) na grubość około 7 mm. Następnie np. za pomocą szklanki wycinamy koła. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy znów koła, aż skończy nam się ciasto. Powinno wyjść około 11 kółeczek.


5

Kółeczka lekko rozciągamy w dłoniach, na środek każdego nakładamy łyżeczką nasz farsz. Zlepiamy kółeczka (ściągamy brzegi do siebie, zlepiamy, tworząc w ten sposób bułeczki). Pamiętajcie, by układać bułeczki zlepieniem do dołu.


6

Nasze bułeczki układamy zlepieniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.


7

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, przez pierwsze 5 minut bez termoobiegu, potem z termoobiegiem). Obserwujemy bułeczki, powinny być ładnie upieczone. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (u mnie około 20-25 minut).


Smacznego!

AUTOR PRZEPISU: