1 porcja
20 minut

OMLET Z KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI

Składniki

  • 3 jaja
  • 10 cm kiełbasy podwawelskiej Maestro Henryk Kania
  • 1/2 cebuli
  • 2 pieczarki
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • szczypiorek, bazylia

PRZYGOTOWANIE:

1

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią kiełbasę pokrojoną w kawałki (najpierw kroję plastry, a te z kolei na 4 części), następnie dorzucamy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę i całość podsmażamy.


2

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy na patelnię razem z masłem. Całość lekko solimy i dusimy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Smażymy wszystko po odparowaniu wody jeszcze przez minutę i ściągamy nasz "farsz" na talerzyk.




3

Jajka lekko rozkłócamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy około 20 s (bez mieszania, oczywiście), następnie rozkładamy równomiernie na omlecie nasze nadzienie.


4

Na połowie omleta rozkładamy mozzarellę. Smażymy całość do momentu ścięcia się jajek. Omlet delikatnie zsuwamy na talerz i składamy na pół. Posypujemy świeżą bazylią i szczypiorkiem. Podajemy z tostami z masłem.


Smacznego!

AUTOR PRZEPISU: