4 porcje
1 godzina

CHACZAPURI ADŻARSKIE

Składniki

  • Ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka kefiru w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • Nadzienie:
  • 200 g mozzarelli
  • 100 g sera owczego
  • 100 g fety
  • świeże zioła: bazylia, tymianek
  • 3 jaja
  • 3 parówki z szynki Henryk Kania
  • 3 łyżeczki masła

PRZYGOTOWANIE:

1

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy do nich kefir w temperaturze pokojowej i dokładnie mieszamy. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozrobione w kefirze drożdże oraz oliwę. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Po czym odstawiamy je na około 30 minut, do podwojenia objętości.

 

2

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, z każdej z nich formujemy łódeczki z podwyższonymi bokami.






3

Fetę rozgniatamy widelcem, ser owczy ścieramy na tarce, a mozzarellę kroimy w kosteczkę. Do serów dodajemy świeże zioła i wszystko razem mieszamy. Farsz również dzielimy na 3 części i każą z nich wypełniamy nasze łódeczki.

 

4

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C na 15 minut.

 

5

Parówki nacinamy z jednej strony do połowy, zawijamy nacięciem do zewnątrz i spinamy wykałaczką. Taki "kwiatek" układamy na każdej z łódeczek. W środek wbijamy jajko. Nasze chaczapuri ponownie wstawiamy do piekarnika na około 3 minuty, aby ścięło się białko.

 

Smacznego!

Autor: