Składniki
- na ciasto
- 120 g mąki kukurydzianej
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 1 szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
- 1 szczypta pieprzu
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 120 ml ciepłego mleka
- 1 szklanka ciepłej wody
- dodatkowo
- 2-3 opakowania Parówek z Szynki z linii Disney Kitchen Henryk Kania
- olej do głębokiego smażenia
- patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE:
1
W jednej misce mieszamy obie mąki, cukier, sól, pieprz, wędzoną paprykę oraz proszek do pieczenia. W drugiej rozbełtane jajko, mleko i 1 szklanki wody. Do suchych składników dodajemy mokre i miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę ciepłej wody.
2

Olej rozgrzewamy w wysokim garnku. Parówki nadziewamy na patyczki i zanurzamy w cieście. Następnie smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. odkładamy na papierowy ręcznik.
Corn dogi podajemy z lekką sałatką i ulubionymi dodatkami. Smacznego!
AUTOR PRZEPISU: