Składniki
- na ciasto
- 300g mąki tortowej
- 6 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml ciepłego mleka 3,2%
- 1 jajko
- 35 g miękkiego masła
- dodatkowo
- 2-3 opakowania Parówek z Szynki z linii Disney Kitchen Henryk Kania
1
W misce mieszamy połowę mąki i drożdże. Dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki dodajemy jajko wymieszane z ciepłym mlekiem. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy miękkie masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lekko błyszczące.
2

Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1 ½ godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
4
Przy użyciu np. nożyka do pizzy z ciasta wycinamy mniejsze prostokąty – o długości takiej jak parówka i szerokości umożliwiającej dokładne owinięcie parówki.
5
Parówki owijamy dokładnie w ciasto tworząc wałek.
6
Rolki z ciasta przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nacinamy ciasto, tak aby przeciąć parówkę ale nie przeciąć do końca ciasta i odwracamy każdy nacięty kawałek na przemian tak, aby parówka była skierowana ku górze. Ja z jednej rolki z parówką robiłam 2 bułeczki.
7
Parówki owijamy dokładnie w ciasto tworząc wałek. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Autor przepisu: