6 porcji
1 godzina

GALETTE Z CUKINIĄ I PARÓWKAMI

Składniki

  • 100 g masła
  • 300 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100ml zimnej wody
  • NADZIENIE::
  • 1 mała cukinia
  • 100 g twardego sera koziego lub mozzarelli w kulce
  • 3 gałązki tymianku
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 parówki Maestro z szynki
  • sól, pieprz
  • DODATKI:
  • rukola
  • oliwa
  • papryczka chilli

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Do wymieszanej z solą i cukrem mąki wrzucić starte masło, stopniowo wlewać zimną wodę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 45 min.

2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Cukinię i ser pokroić w plasterki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką, rozwałkować tak, aby powstał okrąg o średnicy ok. 30 cm.

3. Ciasto przenieść z papierem na blachę. Na środku ukłożyć cukinię "na zakładkę", pamiętając by pozostawić ok. 2 cm wolnego ciasta na brzegach. Pomiędzy cukinię powkładać plasterki sera. Doprawić solą, pieprzem oraz listkami tymianku. Posmarować mieszanką roztopionego masła i miodu.

4. Brzegi ciasta zawinąć do środka, tak aby zachodziło trochę na nadzienie (można użyć łopatki, podważając ciasto od spodu) i wstawić do piekarnika na ok. 35 minut aż ładnie się zrumieni.

5. Po upieczeniu posypać roztartym w moździerzu pieprzem lub skropić odrobiną oliwy. Posypać rukolą i pokroić na porcje.