7 porcji
20 minut

GRZANKI Z JAJECZNICĄ Z PARÓWKĄ ZAPIEKANE POD SEREM W PIEKARNIKU

Składniki

  • 4 większe kromki chleba
  • 4 jajka
  • 1 parówka Maestro z szynki
  • masło
  • szczypta soli morskiej
  • ser żółty (starty lub w plasterkach)

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Parówkę zetrzyj na tarce.

2. Rozgrzej piekarnik do 200stopni.

3. Na patelni rozgrzej odrobinę masła i ją podsmaż.

4. Wbij jajka i mieszaj aż do ich ścięcia. Dopraw do smaku solą (jeśli jest taka potrzeba).

5. Chleb posmaruj niewielką ilością masła, rozłóż jajecznicę na wszystkie kromki chleba i pokryj startym żółtym serem (lub plasterkami).

6. Tak przygotowany chleb włóż do piekarnika i piecz około 10 minut (tak, aby ser się rozpuścił, a chleb stał się chrupiący).

7. Każdą gotową grzankę przetnij na pół i podaj do porannej kawy lub herbaty.