2 porcje
1 godzina

JAJKA W CHMURKACH Z PARÓWKĄ I SZCZYPIORKIEM

Składniki

  • 2 kromki chleba razowego
  • 4 jajka
  • 1 parówka Maestro z szynki
  • 3 łyżki szczypiorku + do posypania po wierzchu
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • szczypta soli (niekoniecznie)
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Żółtka oddziel od białek (każde żółtko ostrożnie odłóż do różnych naczyń, tak aby pozostały w całości).

2. Parówkę i szczypiorek drobno posiekaj.

3. Parmezan zetrzyj na tarce.

4. Rozgrzej piekarnik do około 220stopni.

5. Białka ubij na sztywną pianę.

6. Delikatnie wymieszaj z parówką, szczypiorkiem i serem.

7. Papier do pieczenia spryskaj niewielką ilością oliwy i wykładaj masę białkową tworząc cztery chmurki.

8. W każdej zrób lekkie wgłębienie. Włóż do piekarnika i piecz aż się lekko przyrumieni (ok.3-5 minut).

9. Wyciągnij chmurki z piekarnika i włóż w ich wgłębienia żółtka. Piecz kolejne 3-5 minut (żółtko powinno zostać miękkie, a nie ścięte).

 10. Gotowe jajka wyciągnij z piekarnika, ostrożnie przełóż na talerze obok chleba, posyp szczypiorkiem i ewentualnie szczyptą soli i pieprzu.