4 porcje
40 minut

KROKIETY ZIEMNIACZANE Z PARÓWKĄ

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 opakowanie parówek od Henryka Kani
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta bazylii
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

1

Ziemniaki gotujemy a następnie przeciskamy przez praskę.


2

Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy. Ziemniaki mieszamy z cebulą, dodajemy jajka, mąkę, pietruszkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Z gotowej mieszanki formujemy prostokąty (ich długość powinna być w okolicach połowy parówki).



3

Parówki kroimy na połowy - i każdą połowę zawijamy w przygotowaną wcześniej masę. Gotowe krokiety panierujemy w bułce tartej.

4

Smażymy w głębokim oleju lub na patelni z każdej strony.

Smacznego!