2 porcje
50 minut

PARÓWKI MUMIE

Składniki

  • 90 g letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 175 g mąki pszennej
  • 10 g oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie parówek z szynki Henryk Kania
  • kilka ziarenek czarnej gorczycy/czarnuszki/czarnego sezamu

PRZYGOTOWANIE:

1

W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże wraz z odrobiną cukru. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.


2

W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie, dodajemy również oliwę i zagniatamy elastyczne ciasto. Po dokładnym odważeniu składników ciasto nie wymaga podsypywania go mąką.




3

Gotowe ciasto odstawiamy na kilkanaście minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Zostawmy sobie małą kuleczkę ciasta, aby móc zrobić mumiom oczy. Każdą z 5 części rolujemy na cienki wałeczek, który na koniec lekko spłaszczamy dłonią.


4

Bierzemy parówkę i najpierw nawijamy turban, zostawiamy małą przestrzeń bez ciasta na "twarz "mumii i okręcamy nasz "bandaż" z drożdżowego ciasta oplatając całą parówkę. Tak postępujemy z każdą następną parówką.


5

W miejsce twarzy nakładamy dwie małe kuleczki, na nich umieszczamy po 2 ziarenka czarnej gorczycy, czarnuszki lub czarnego sezamu, w zależności od tego co macie w domu. Starajcie się, aby oczy były zaraz przy "bandażu", żeby miały czego się trzymać i nie spadły podczas pieczenia ;)


6

Nasze mumie wkładamy do ziemnego piekarnika, nastawiamy go na temperaturę 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Ciasto zdąży się upiec, ale nie zarumieni się, dzięki czemu efekt mumii będzie lepszy i bardziej wiarygodny ;)


Smacznego!

Autor: