3 porcje
1 godzina

PARÓWKI W NALEŚNIKACH ZAPIEKANE Z SOSEM SEROWYM

Składniki

  • 3 parówki z szynki Maestro Henryk Kania
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • Sos serowy
  • 200 gram śmietany 12%
  • 25 dag sera żółtego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Wykonanie sosu serowego: Ser zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach, śmietanę dokładnie roztrzepać. Dodać ser i doprawić odrobiną soli i pieprzu.


2

Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i dokładnie miksujemy. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Jeżeli zbyt gęste - dolewamy wody mineralnej.






3

Naleśniki smażymy na patelni, a parówki zalewamy wodą i podgrzewamy. Następnie wyjmujemy je z wody i odsączamy.


4

Parówki zawijamy w naleśniki - tak jak krokiety. Możemy (ale nie musimy) z jednej strony wbić patyczki, które ułatwią nam jedzenie.


5

Całość układamy w naczyniu do zapiekania i smarujemy sosem serowym. Zapiekamy 20-25 min w 190 st C aż ser ładnie się zrumieni, gotowe naleśniki możemy posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.


Smacznego!