4 porcje
1,5 godziny

PIZZA Z KIEŁBASKAMI WIEDEŃSKIMI

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO
  • Mąka tortowa typ 450 - 500g
  • Woda - 250g
  • Drożdże - 25g
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek
  • SKŁADNIKI NA PIZZĘ
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 opakowanie kiełbasek wiedeńskich
  • ser w kostce - 300g
  • pieczarki - 250 g
  • rukola - dwie garści
  • bazylia - do smaku
  • oregano - do smaku
  • *ulubione składniki

PRZYGOTOWANIE:

1

Drożdże i cukier rozpuść w letnej wodzie i dokładnie wymieszaj.


2

Mąkę przesiej do miski i dodaj sól.








3

Gotową mieszankę wody z drożdżami i cukrem wlej do mąki i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek.


4

Ugniataj ciasto przez około 5 minut. Nastepnie odstaw je na około 30-40 minut do ciepłego pomieszczenia i przykryj szmatką.


5

Wyrośnięte ciasto podziel na części (przy tej ilości powinny wyjść 3-4 kulki). Ciasto ukształtuj na gotowy spód pod pizze.


6

Placki posmaruj koncentratem pomidorowym, dodaj utarty na grubych oczkach ser. Całość posyp bazylią i oregano.


7

Następnie dodaj wszystkie składniki i w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku piecz około 10-14 minut (Jeżeli posiadasz kamień do pizzzy to ok 4-6 minut).


8

Po wyciągnięciu udekoruj świeżą rukolą. Podawaj z ulunionym sosem! Smacznego!


Smacznego!