2 porcje
30 minut

SEROWE PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM POMIDOROWYM

Składniki

  • Placki ziemniaczane
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki żółtego sera
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos pomidorowy z kiełbaskami
  • 1 biała cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 4 kiełbaski wiedeńskie Maestro Henryk Kania
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE:

1

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego). Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, wsypujemy do ziemniaków.


2

Dodajemy jajko, mąkę pszenną, natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Placki muszą być rumiane i chrupiące.




3

Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz kiełbaski wiedeńskie.


4

Całość podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Cukier spowoduje zgęstnienie sosu.


5

Sos gotujemy na wolnym ogniu.


Smacznego!

Autor przepisu: