4 porcje
1 godzina

PIŁKARSKA SAŁATKA

Składniki

  • 1 garść rukoli
  • 2 garści endywii
  • 2/3 szklanki suchego ryżu do sushi (sól)
  • 3-4 łyżki czarnego sezamu
  • 120 g kabanosów Maestro Henryk Kania Piri Piri
  • 3/4 szklanki zielonego groszku mrożonego
  • 2 kiwi
  • SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki octu winnego białego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Ryż dokładnie płuczemy, odsączamy, a następnie zalewamy wodą w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody. Ryż gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy garnek na ok. 15 min nie zdejmując przykrywki tak, aby ryż całkowicie wchłonął wodę.


2

Sezam prażymy na suchej patelni.Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu. Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości (w zależności od producenta zajmuje to mniej więcej od 3 do 9 min), a następnie odcedzamy. Kabanosy kroimy na kawałki długości około 0,5-1 cm. Kiwi dzielimy na ćwiartki, które następnie kroimy na plasterki.


3

Przestygnięty ryż mieszamy z sezamem, doprawiamy solą, po czym przystępujemy do formowania piłeczek. Na jedną rękę kładziemy kawałek folii spożywczej (około 20 cm x 20 cm), układamy na niej 1 czubatą łyżeczkę ryżu z sezamem.


4

Folię ścisło obwijamy wokół ryżu formując kształt kulki, po chwili odwijamy, odkładamy na bok i lepimy kolejne piłeczki.


5

Rukolę i endywię układamy na talerzu, następnie wykładamy naprzemiennie kabanosy, kiwi i groszek. Całość polewamy dressingiem, a na koniec rozstawiamy ryżowe piłeczki.

Dodatkowe uwagi:

Po uformowaniu kilku kulek, folia może zacząć się rwać, dlatego rekomenduję, aby za każdym razem przesuwać odrobinę miejsce, gdzie nałożymy łyżeczkę ryżu. Wówczas jeden kawałek folii powinien wystarczyć do przygotowania wszystkich piłeczek.

Smacznego!

Autor: