Konkurs
2 porcje
30 minut

BRUK-BET TERMALICA NIECIECZA - SAŁATKA Z PARÓWKAMI, MAKARONEM I SOSEM MANGO-CURRY

Składniki

  • 2 garści roszponki (1 łyżka oliwy z oliwek)
  • 3 parówki z kurczakiem Maestro Henryk Kania
  • 1 nieduża garść makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 80 g sera mimolette lub gouda
  • 3 małe marchewki (oliwa z oliwek, sól, syrop z agawy)
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 2 łyżki płatków kokosa
  • SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1/4 niedużego mango
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka curry
  • sól, świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

1

Wszystkie składniki sosu miksujemy w młynku lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego.


2

Parówki kroimy na stosunkowo cienkie plasterki ok 0,4-05 mm grubości. Makaron łamiemy na 3-4 części, a następnie wbijamy po około 7-9 niteczek w każdy plaster. Tak przygotowane parówki z makaronem wrzucamy na wrzątek i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu spaghetti. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku.




3

Marchewki po obraniu kroimy na cienkie plasterki (ok 3 mm grubości), a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Po około 2 minutach dodajemy szczyptę soli oraz odrobinę syropu z agawy. Całość smażymy około 5-6 min, od czasu do czasu mieszając, aż plasterki marchewki ładnie się zarumienią.


4

Ser kroimy w kosteczkę około 3 mm grubości.


5

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na wąskie, krótkie paseczki.


6

Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną oliwą roszponkę, parówki z makaronem, kostki sera, marchewkę oraz paprykę. Całość polewamy przygotowanym sosem, a na koniec posypujemy płatkami kokosa.


Smacznego!

Autor: