Konkurs
4 porcje
30 minut

CEBULKOWA PRZEKĄSKA

Składniki

  • 1 garść rukoli
  • 1 garść roszponki
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 12 jajeczek przepiórczych
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 6 rzodkiewek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1 opakowanie chipsów mięsnych o smaku cebuli
  • SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 6-8 łodyżek grubego szczypiorku
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Do wysokiego naczynia lub młynka wrzucamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.

 

2

Pestki dyni prażymy na suchej patelni.







3

Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Następnie zalewamy zimną wodą i obieramy.

 

4

Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości (zajmuje to mniej więcej od 3 do 5 min), a następnie odcedzamy.

 

5

Rzodkiewki kroimy na plasterki, a pomidorki na połówki.

 

6

Rukolę i roszponkę skrapiamy oliwą, a następnie wykładamy naprzemiennie pomidorki, groszek, rzodkiewkę, jajeczka, pestki dyni oraz polewamy przygotowanym sosem. Na koniec, dodajemy do sałatki mięsne chipsy.

 

Smacznego!

Autor: