Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 240 g ciepłego mleka
- 2 ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia i utłuczone
- 420 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Dodatki
- śmietana 18% (doprawiona solą i pieprzem, a jeśli lubicie to również czosnkiem)
- tarty żółty ser
- boczek
- szynka wędzona Maestro Henryk Kania
- cebula
PRZYGOTOWANIE:
1
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i tłuczone ziemniaki. Traktujemy wszystko blenderem, aby nie pozostały żadne grudki z ziemniaków
2

Do ziemniaków z mlekiem dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono dosyć luźne, dlatego proponuję wyrabiać je mikserem.
3
Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
4
Po tym czasie na dużej szerokiej patelni rozgrzewamy olej, musi mieć około 4 cm wysokości i temperaturę około 180 stopni C.
5
Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich lekko oprószamy mąką i rozciągamy na dość cienki placek z nieco grubszymi bokami.
6
Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Autor przepisu: