Konkurs
2 porcje
20 minut

PAPRYKOWA SAŁATKA Z POPCORNEM I FILETEM Z KURCZAKA

Składniki

  • 1-2 garści rukoli
  • 1 opakowanie filetu z kurczaka Henryk Kania
  • 120 g mini mozzarelli
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 2 kawałki papryki konserwowej
  • 2 garści prażonej kukurydzy solonej
  • 1/2 łyżeczki mielonych płatków chili z solą gruboziarnistą
  • SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

 

2

Z plastrów filetów wykrawamy kółeczka lub kroimy je w paseczki.






3

Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plasterki.

 

4

Świeżą paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, paprykę konserwową wyjmujemy z zalewy i osuszamy, a następnie kroimy je w niedużą kosteczkę lub paseczki.

 

5

Tuż przed podaniem, na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, kosteczki świeżej i konserwowej papryki, plasterki mozzarelli oraz filetu z kurczaka, a na koniec całość polewamy przygotowanym dressingiem, oprószamy mielonymi płatkami chili z solą gruboziarnistą i posypujemy popcornem.

 

Smacznego!

Autor: