4 porcje
20 minut

SAŁATKA „ARKA GDYNIA” Z SEREM Z NIEBIESKĄ PLEŚNĄ I KUKURYDZĄ

Składniki

  • SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
  • 2-3 garść rukoli
  • 120 g kabanosów Maestro Henryk Kania Aria Drobiowa
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 mała kolba kukurydzy (1 płaska łyżeczka cukru)
  • 1 żółta papryka
  • 12-15 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki niebieskiego maku
  • SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • 4-5 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.

 

2

Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.





 

3

Kabanosy kroimy na ukośne kawałki długości około 1 cm.

 

4

Ser z niebieską pleśnią kroimy w kosteczkę.

 

5

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, a następnie kroimy w wąskie, krótkie paseczki.

 

6

Pomidorki przekrawamy na połówki.

 

7

Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, paprykę, pomidorki, kukurydzę, kabanosy oraz kostki serara. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy makiem.

 

Smacznego!

Autor: