4 porcje
20 minut

SAŁATKA "GÓRNIK ZABRZE" Z BORÓWKAMI, ROSZPONKĄ I KABANOSAMI

Składniki

  • 3 garści roszponki
  • 120 g kabanosów Maestro Henryk Kania Symfonia Wędzona
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 3/4 szklanki malin
  • 3/4 szklanki borówek
  • 2 łyżki nerkowców
  • SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka nerkowców
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

 

2

Kabanosy kroimy na ukośne kawałki długości około 0,5-1 cm.





 

3

Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.

 

4

Nerkowce prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy na stosunkowo drobne kawałki.

 

5

Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, kabanosy, kostki sera, maliny oraz borówki. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy posiekanymi nerkowcami.

 

Smacznego!

Autor: