4 porcje
30 minut

SAŁATKA "LECH POZNAŃ" Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJAMI PRZEPIÓRCZYMI

Składniki

  • SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
  • 2 duże garści rukoli (1 łyżka oleju z ryżu)
  • 3 Białe Kiełbasy z Szynki Maestro Henryk Kania (1 łyżka oleju z ryżu)
  • 16 przepiórczych jajeczek
  • ok. 10 cm długości białej części pora
  • 1 duże jabłko (sok z cytryny)
  • 2 łyżki niebieskiego maku
  • SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.


2

Kiełbasę kroimy na plasterki, a następnie smażymy na 1 łyżce oleju, aż zarumienią się z obydwu stron (ok. 4-6 min). Wówczas wykładamy je na ręcznik papierowy.






3

Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Następnie zalewamy zimną wodą i obieramy.


4

Pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na półplasterki.


5

Jabłko obieramy, przekrawamy na ćwiartki, pozbawiamy gniazda nasiennego, a następnie kroimy w słupki. Pokrojone cząstki skrapiamy sokiem z cytryny.


6

Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropioną olejem rukolę, kiełbasę, pora oraz jabłka, układamy jajeczka, a następnie całość polewamy przygotowanym sosem i posypujemy ziarenkami niebieskiego maku.


Smacznego!

Autor: