2 porcje
20 minut

SAŁATKA "LEGIA WARSZAWA" Z PAPRYKĄ I MOZARELLĄ

Składniki

  • 1 garść mixu sałat
  • 1 garść roszponki
  • 60 g kabanosów Maestro Henryk Kania Sonata Paprykowa
  • 100 g oliwek zielonych bez pestek (masa po odcieku)
  • 100 g mini mozzarelli
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 5-6 cm długości białej części grubego szczypioru
  • SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka listków świeżego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

 

2

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na krótkie paseczki, a pomidorki przekrawamy na połówki.





 

3

Kulki mini mozzarelli oraz oliwki odsączamy z zalewy i osuszamy.

 

4

Kabanosy kroimy na ukośne kawałki długości około 1,5 cm, a następnie nadziewamy nimi oliwki.

 

5

Białe części szczypioru siekamy w talarki.

 

6

Sałaty wykładamy naprzemiennie na półmisek z pomidorkami i paprykami, polewamy dressingiem, a następnie układamy kulki mozzarelli oraz oliwki wypełnione kabanosami. Całość posypujemy białymi talarkami cebulki od szczypiorku.

 

Smacznego!

Autor: