Konkurs
2 porcje
15 minut

SAŁATKA "ŚLĄSK WROCŁAW" Z GRUSZKĄ, PAPRYKĄ I PŁATKAMI KOKOSA

Składniki

  • 2 garści mixu sałat
  • 4 Kabanosy Pieczone Maestro Henryk Kania
  • 1 czerwona papryka szpiczasta (ramiro)
  • 1 gruszka (sok z cytryny)
  • 2-3 łyżki płatków kokosa
  • 100 g sera feta
  • SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałeczek zielonej papryczki chili ok. 2 cm długości
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka listków świeżego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.

 

2

Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – czynimy to bardzo uważnie, bo płatki kokosa są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.





 

3

Kabanosy kroimy ukośnie na cienkie plasterki. Kroimy w kostkę ser feta.

 

4

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.

 

5

Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.

 

6

Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, paprykę, gruszkę, ser feta i kabanosy – dodawane składniki polewamy jednocześnie przygotowanym dressingiem. Na koniec całość posypujemy płatkami kokosa.

 

Smacznego!

Autor: