6 porcji
30 minut

PUSZYSTE PLACUSZKI NA ŚMIETANIE W WERSJI WYTRAWNEJ

Składniki

  • 1/2 szklanki śmietany 12-18% (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo
  • masło/olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

1

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję.


2

Następnie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta.






3

Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.


4

Zapiekamy w piekarniku - temperatura 180 stopni przez 20-25 minut.


Smacznego!

AUTOR PRZEPISU: