4 porcje
40 minut

RISOTTO Z DYNIĄ I KABANOSAMI

Składniki

  • Dynia - 1 kg
  • Ryż do risotto - 350 g
  • Bulion - 600 ml
  • Białe wino - 125 ml
  • Cebula szalotka - 3 szt.
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Kabanos Maestro pepperoni - 130 g
  • Masło - 50 g
  • Parmezan - do posypania
  • Majeranek - do smaku
  • Lubczyk - do smaku
  • Sól, pieprz - do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1. Dynię obrać i pokroić w niewielką kostkę.
2. Cebulę oraz kabanosy również pokroić w kostkę.
3. Kabanosy podsmażyć na suchej patelni i odłożyć na bok. 
4. Na maśle zeszlkić cebulę przez ok 5 minut.
5. Dodać dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek.
6. Chwilę podsmażać i dodać ryż. Smażyć.
7. Dodać wino i odparować.
8. Następnie całość przełożyć do garnka i dodać bulion.
9. Gotować do miękkości mieszając. Pod koniec gotowania doprawić do smaku i dodać podsmażone wcześniej kabanosy.
10. Dodać troszkę masła i wymieszać. Posypać parmezanem.

Smacznego!