4 porcje
40 minut

ROLADA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 białe kiełbasy od Henryka Kani
  • około 400g konfitury z czerwonej cebuli
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

1

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C bez termoobiegu. W małej miseczce roztrzepujemy jajko.


2

Schłodzone ciasto rozwijamy, smarujemy warstwą konfitury z cebuli, zawijamy rogi ciasta i układamy pierwszą kiełbaskę. Ciasto zawijamy, tak by kiełbasa była przykryta, kładziemy drugą kiełbasę i znów zawijamy, tak samo postępujemy z trzecią kiełbaską.




3

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie przekładamy roladę i smarujemy ją dokładnie roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do gorącego piekarnia na 30 minut, środkowa półka.


4

Upieczoną roladę wyciągamy, odstawiamy na 15 minut, kroimy w plastry.


Smacznego!

Autor przepisu: