4 porcje
2 godziny

ROLADKI Z SZYNKI WIEPRZOWEJ Z PIECZARKAMI

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 1 duża cebula
  • 3/4 szkl. mąki
  • 500g pieczarek
  • 1-2 jajka (zależy od wielkości)
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Następnie rozbić na cienkie kotlety.
2. Pokrojone mięso oprószamy przyprawami i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
3. Na rozgrzanym oleju podpiekamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy do niej obrane, pokrojone pieczarki. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
4. Gdy pieczarki będą miękkie odcedzamy wszystko na sitku a gotowy farsz nakładamy na kotlety.
5. Zwijamy jak roladki i spinamy wykałaczką.
6. Panierujemy w roztrzepanym jajku i mące.
7. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
8. Przekładamy roladki do naczynia żaroodpornego i podlewamy je pozostałym po smażeniu tłuszczem i wodą.
9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 40 minut.
10. Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.

Polecany produkt: