2 porcje
20 minut

SAŁATKA "WISŁA PŁOCK" Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I BORÓWKAMI

Składniki

  • 2 garść rukoli
  • 5 Kiełbasek Białych Maestro Henryk Kania (1 łyżka oleju rzepakowego)
  • 120 g sera feta
  • 3/4 szklanki borówek
  • 1 nieduża gruszka (1 łyżka soku z cytryny)
  • SKŁADNIKI NA DRESSING:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 płaska łyżeczka syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.

 

2

Kiełbaski kroimy na mniejsze części około 2,5 cm długości, nacinamy na krzyż z obydwu stron (na głębokość około 5 mm), a następnie smażymy na 1 łyżeczce oleju, aż końcówki wywiną się, a kiełbaski delikatnie zarumienią. Gotowe kiełbaski wykładamy na ręcznik papierowy.



 

3

Gruszkę obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę, a następnie polewamy sokiem z cytryny.

 

4

Ser feta również kromy w kosteczkę.

 

5

Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a następnie polewamy przygotowanym dressingiem.

 

*Do sałatki możecie wykorzystać równie dobrze inne ulubione owoce sezonowe.

 

Smacznego!

Autor: