2 porcje
30 minut

SEROWE ZAWIJANE PARÓWKI

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 6 parówek z szynki (93% mięsa z szynki) Henry Kania
  • 5 dag startej mozzarelli
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypta soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

1

Piekarnik należy włączyć na ok. 190 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty o wymiarach ok. 20 x 7 cm. Na środek każdego nakładamy parówkę. Zwijamy ciastem całą parówkę, końce łączymy aby ciasto całkowicie zakryło ją. Aby ułatwić nacinanie parówek, wokół każdej układamy dwie rurki do soku, patyczki do szaszłyków czy wykałaczki. Nie nacinamy parówek do końca!

 

2

Pocięte równo parówki zwijamy pociętą częścią na zewnątrz, a następnie delikatnie łączymy.







3

Zawinięte parówki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach od siebie. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy startą mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.


Smacznego!

Autor przepisu: