4 porcje
15 minut

ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 200 g sera żółtego (np. gouda)
  • 150 g szynki wieprzowej gotowanej Henryka Kani
  • zielona cebulka
  • 1 jajko
  • SOS:
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE

1. Składniki do przygotowania sosu wymieszać. Ciasto francuskie wysmarować sosem.
2. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szynkę pokroić w plasterki, a następnie w słupki. 
3. Dodać szynkę i posypać startym serem. Zwinąć w roladę. Zawinąć w papier i odłożyć na około 10 minut do zamrażalnika. 
4. Piekarnik rozgrzać do ok 200 stopni. Roladę kroić na 2-3 centymetrowe plastry i układać na papierze do pieczenia. Ślimaki nasmarować rozkłóconym jajkiem. 
5. Piec na złoty kolor około 18-20 minut. 
6. Przyozdobić zieloną cebulką.

Gotowe. Podawać na ciepło lub na zimno.

Polecany produkt: