Składniki
- 1 kg schabu lub łopatki od Henryka Kani
- 2 kawałki kiełbasy myśliwskiej Henryka Kani
- 200 g wędzonego boczku
- 5 ziemniaków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże czerwone papryki
- 2 duże zielone papryki
- 1 kg pomidorów
- 2 łyżki papryki wędzonej w proszku
- 1 papryczka ostra chili
- koncentrat pomidorowy
- sól, ostra papryka, cukier
- natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Do garnka włożyć pokrojony w kostkę boczek. Po stopieniu dodać mięso. Obsmażyć.
2. Dodać grubo posiekaną cebulę i czosnek. Zarumienić.
3. Dolać wody w taki sposób, by zakryła mięso. Doprawić solą, dodać papryczkę chili i dusić około 1,5 godziny, dolewając wody co jakiś czas.
4. Kiedy mięso zmięknie dodać pokrojone w kostki ziemniaki. Dusić.
5. Na koniec dodać kiełbasę pokrojoną w plastry, paprykę oraz pomidory (pokrojone w kostkę). Dusić przez 10 minut.
6. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą, ostrą papryką i cukrem.
7. Smacznego!