4 porcje
30 minut

CHRUPIĄCE CORN DOGI

Składniki

  • na ciasto
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • dodatkowo
  • 2-3 opakowania Parówek z Szynki z linii Disney Kitchen Henryk Kania
  • olej do głębokiego smażenia
  • patyczki do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE:

1

W jednej misce mieszamy obie mąki, cukier, sól, pieprz, wędzoną paprykę oraz proszek do pieczenia. W drugiej rozbełtane jajko, mleko i 1 szklanki wody. Do suchych składników dodajemy mokre i miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę ciepłej wody.


2

Olej rozgrzewamy w wysokim garnku. Parówki nadziewamy na patyczki i zanurzamy w cieście. Następnie smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. odkładamy na papierowy ręcznik.





Corn dogi podajemy z lekką sałatką i ulubionymi dodatkami. Smacznego!

AUTOR PRZEPISU:

Logo