2 porcje
50 minut

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z KIEŁBASĄ ŚLĄSKĄ

Składniki

  • główka młodej kapusty (ok 600g)
  • 1/2 szklanki wody
  • 80g masła
  • 1 pętko kiełbasy śląskiej, u mnie kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania
  • 80g masła
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

1

Kapustę kroimy na 4 części i wycinamy twardy głąb. Następnie ją szatkujemy i wrzucamy do głębokiej patelni. Dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.


2

Na mniejszej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego pokrojoną w małą kostkę kiełbasę i smażymy około 3 - 4 minuty. Na koniec dodajemy mąkę i smażymy jeszcze chwilę.





3

Do miękkiej kapusty dodajemy masło z kiełbasą, koperek, a także cukier, sól i pieprz. Całość dusimy jeszcze chwilę do połączenia składników.


4

Młoda kapusta zasmażana jest gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub jedzona samodzielnie.


Smacznego!

Autor przepisu: