2 porcje
40 minut

NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z SZYNKĄ I SEREM

Składniki

  • - kilka plastrów schabu delikatnego na kanapki
  • - kilka plastrów sera żółtego
  • - ketchup
  • - 200 g pieczarek
  • - słoik domowego sosu pomidorowego lub gotowego
  • - 50 g sera żółtego startego na tarce
  • - kilka listków świeżej bazylii
  • naleśniki
  • - 3 jajka
  • - 300 g wody
  • - 300 g napoju ryżowego lub mleka
  • - 350 g mąki orkiszowej jasnej
  • - szczypta soli i cukru
  • - olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

1

Przygotowujemy naleśniki - do miski wbijamy jajka i miksujemy je ze szczyptą soli i cukru. Dodajemy wodę i napój ryżowy (lub inny jaki macie) lub mleko, wsypujemy mąkę i miksujemy wszystko razem, aż składniki się połączą.


2

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i wylewamy łyżką porcję ciasta. Smażymy naleśniki na rumiano z dwóch stron. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy je na patelni.





3

Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem. Każdy naleśnik smarujemy ketchupem, układamy pieczarki, szynkę i plastry sera. Zawijamy i układamy w naczyniu. Smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem i posiekaną bazylią.


4

Zapiekamy w piekarniku - temperatura 180 stopni przez 20-25 minut.


Smacznego!

AUTOR PRZEPISU: