4 porcje
50 minut

TARTA WARZYWNO-SEROWA Z PARÓWKAMI

Składniki

  • Kruchy spód
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Masa serowo-warzywna
  • 4 jajka
  • 5 łyżek śmietany 18 %
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 parówki z szynki Henryk Kania
  • 12 dag startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • szczypta soli, pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

1

Zimne masło zagniatamy na stolnicy wraz z żółtkiem, mąką oraz solą. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki na tartę (u mnie średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem, piec przez 15 minut w temp. 190 stopni.

 

2

W misce mieszamy ze sobą jajka, śmietanę, posiekany koperek, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, kukurydzę, ser starty na grubszych oczkach, sól oraz pieprz, całość mieszamy np łyżką lub widelcem.



 

3

Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Parówki kroimy na pół, układamy je na środku tarty w kształt krzyżyka (możecie dodać więcej parówek), lekko je dociskamy w głąb farszu.

4

Piec przez 25-30 minut w temp. 190 stopni. (Najlepiej piec na grzałce dolnej aby wierzch się za szybko nie przypalił, a dopiero pod koniec pieczenia włączyć grzałkę góra-dół)

Smacznego!

Autor: 

Polecany produkt:

Parówki z szynki