Składniki
- Kruchy spód
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- Masa serowo-warzywna
- 4 jajka
- 5 łyżek śmietany 18 %
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 parówki z szynki Henryk Kania
- 12 dag startego żółtego sera
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- szczypta soli, pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1
Zimne masło zagniatamy na stolnicy wraz z żółtkiem, mąką oraz solą. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki na tartę (u mnie średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem, piec przez 15 minut w temp. 190 stopni.
2

W misce mieszamy ze sobą jajka, śmietanę, posiekany koperek, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, kukurydzę, ser starty na grubszych oczkach, sól oraz pieprz, całość mieszamy np łyżką lub widelcem.
3
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Parówki kroimy na pół, układamy je na środku tarty w kształt krzyżyka (możecie dodać więcej parówek), lekko je dociskamy w głąb farszu.
4
Piec przez 25-30 minut w temp. 190 stopni. (Najlepiej piec na grzałce dolnej aby wierzch się za szybko nie przypalił, a dopiero pod koniec pieczenia włączyć grzałkę góra-dół)
Smacznego!
Polecany produkt: