4 porcje
2 godziny

ŻUREK W CHLEBIE Z KIEŁBASĄ BIAŁĄ MAESTRO

Składniki

  • 1 opakowanie kiełbasy białej z szynki (Maestro)
  • 1 marchewka,
  • 1 seler,
  • 1 cebula,
  • 2 białka z jaja kurzego,
  • 4 całe jaja,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała garstka suszonych podgrzybków,
  • dwa liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 500 ml zakwasu na żurek (można kupić gotowy w sklepie), 2 łyżki śmietany 12%, szczypta majeranku,
  • 4 bochenki okrągłego chlebka

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchew, seler i cebulę oczyszczamy i obieramy, gotujemy warzywa w dużym garnku, do czasu, aż staną się lekko miękkie. Następnie dorzucamy grzyby, ziele angielskie i listki laurowe. Całość przyprawiamy solą i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu ok 1 godzinę.

2. Wywar cedzimy przez sitko. Przetarty czosnek i zakwas dodajemy do wywaru.

3. Zabielamy zupę śmietaną i w razie konieczności doprawiamy do smaku.

4. Ostrym nożem odcinamy górną część chleba i odkładamy sobie na bok. Z pozostałej części wydrążamy środek.

5. Oddzielamy na boku białko od żółtka i delikatnie roztrzepujemy to pierwsze, po czym smarujemy tym białkiem wnętrze chlebka, skupiając się zwłaszcza na denku.

6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego przygotowane chlebki na ok. 10 minut.

7. Do gotowego żurku dorzucamy ugotowane na twardo, pokrojone w cząstki jajko oraz białą kiełbasę, pokrojoną w plastry.

8. Żurek podawajmy zawsze bardzo gorący, chłodna, a nawet letnia zupa całkowicie traci swój urok.