2 porcje
1 godzina

WYTRAWNE BAZYLIOWO-SZPINAKOWE MUFFINY Z SEREM I PARÓWKAMI

Składniki

  • 3 parówki classic od Henryka Kani
  • szpinak 200gr
  • pęczek bazylii
  • oliwa ½ szklanki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sok i skórka z cytryny
  • ser cheddar
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE:

1. Zblendować szpinak z bazylią.

2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

3. Ubić pianę z białek, żółtka zmiksować dolewając do nich oliwę.

4. Następnie do żółtek dorzucić szpinak, sok i skórkę z cytryny.

5. Do powstałej masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników.

6. Do powstałej masy dorzucić pokrojone w kostkę parówki.

7. Następnie dodać ubite białko i delikatnie wymieszać.

8. Gotową masę umieścić na foremkach do muffinów. Piec w 160 stopniach C przez 25-30 minut.