Składniki
- 12 jaj z wolnego wybiegu lub zerówek
- 12 grubych plastrów "Szynki Ojca" Henryk Kania
- 2 garście małych pieczarek
- 2 garście małych pomidorków koktajlowych
- 12 małych kulek mozzarelli
- 3 łyżki chrzanu
- 5 łyżek śmietany 30%
- sól, pieprz, szczypiorek lub dymka
- olej do wysmarowania blaszki
- SOS CHRZANOWY
- 4 łyżki chrzanu
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- DODATKOWO
- kapary
PRZYGOTOWANIE
1
Składniki na sos wymieszaj na jednolity krem. Blaszkę na muffiny nasmaruj olejem.
2

Jajka wybij do miski, dodaj chrzan wymieszany ze śmietaną, sól, pieprz, i posiekany szczypiorek, całość wymieszaj rózgą.
3
Szynkę pokrój na plastry. Do wgłębień na muffiny ułóż po plastrze szynki, dodaj po 1-2 pieczarki, po 1-2 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
4
Całość zalej masą jajeczną na wierzch dodaj po kuleczce mozzarelli. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25- 30 minut temp. 180 stopni C.
5
Na talerz wyłóż 2 -3 łyżki sosu, ułóż upieczone muffiny na wytrawnie, dodaj dookoła kilka kaparów i przeciętych pomidorków koktajlowych.
Smacznego!
Autor przepisu: