4 porcje
40 minut

WYTRAWNE MUFFINY Z SZYNKĄ OJCA

Składniki

  • 12 jaj z wolnego wybiegu lub zerówek
  • 12 grubych plastrów "Szynki Ojca" Henryk Kania
  • 2 garście małych pieczarek
  • 2 garście małych pomidorków koktajlowych
  • 12 małych kulek mozzarelli
  • 3 łyżki chrzanu
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • sól, pieprz, szczypiorek lub dymka
  • olej do wysmarowania blaszki
  • SOS CHRZANOWY
  • 4 łyżki chrzanu
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • DODATKOWO
  • kapary

PRZYGOTOWANIE

1

Składniki na sos wymieszaj na jednolity krem. Blaszkę na muffiny nasmaruj olejem.


2

Jajka wybij do miski, dodaj chrzan wymieszany ze śmietaną, sól, pieprz, i posiekany szczypiorek, całość wymieszaj rózgą.





3

Szynkę pokrój na plastry. Do wgłębień na muffiny ułóż po plastrze szynki, dodaj po 1-2 pieczarki, po 1-2 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.


4

Całość zalej masą jajeczną na wierzch dodaj po kuleczce mozzarelli. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25- 30 minut temp. 180 stopni C.


5

Na talerz wyłóż 2 -3 łyżki sosu, ułóż upieczone muffiny na wytrawnie, dodaj dookoła kilka kaparów i przeciętych pomidorków koktajlowych.


Smacznego!

Autor przepisu: