Składniki
- 4 kromki jasnego pieczywa tostowego
- 4 plastry żółtego sera, najlepiej użyć sera o wyrazistym smaku
- 2 plastry szynki, u mnie Szynka Ojca Henryk Kania
- 1 duże jajko
- masło klarowane
- Opcjonalnie
- cukier puder
- dżem
PRZYGOTOWANIE:
1
Na kromce jasnego pieczywa układamy plaster sera żółtego, na nim układamy plaster szynki, ponownie żółty ser i całość przykrywamy kolejną kromką jasnego pieczywa.
2

W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko i maczamy w nim przygotowane wcześniej kanapki z szynką i serem.
3
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i układamy na nim kanapki. Obsmażamy je z 2 stron na złoty kolor.
4
Kanapka Monte Cristo może być podana z cukrem pudrem i dżemem, polecam również sos z musztardy francuskiej.
Autor przepisu:
Smacznego!