5 porcji
2 godziny

LANGOSZE PO CHŁOPSKU

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 240 g ciepłego mleka
  • 2 ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia i utłuczone
  • 420 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatki
  • śmietana 18% (doprawiona solą i pieprzem, a jeśli lubicie to również czosnkiem)
  • tarty żółty ser
  • boczek
  • szynka wędzona Maestro Henryk Kania
  • cebula

PRZYGOTOWANIE:

1

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i tłuczone ziemniaki. Traktujemy wszystko blenderem, aby nie pozostały żadne grudki z ziemniaków


2

Do ziemniaków z mlekiem dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono dosyć luźne, dlatego proponuję wyrabiać je mikserem.






3

Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.


4

Po tym czasie na dużej szerokiej patelni rozgrzewamy olej, musi mieć około 4 cm wysokości i temperaturę około 180 stopni C.


5

Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich lekko oprószamy mąką i rozciągamy na dość cienki placek z nieco grubszymi bokami.


6

Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Smacznego!

Autor przepisu: