2 porcje
1 godzina

PIERŚ Z KURCZAKA Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ MAESTRO

Składniki

  • filet z kurczaka - 1 podwójna
  • szynka dojrzewająca Maestro - 1 opakowanie
  • ser mozarella - 75 g
  • olej smakowy (z bazylią, czosnkiem) - 6 łyżek
  • ziemniaki - 4 sztuki (duże)
  • marchewka - 2 sztuki
  • jabłko - 1 sztuka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól, pieprz - do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1

Pierś z kurczaka dzielimy na dwie części i rozbijamy na cienkie plastry. Smarujemy 3 łyżkami oleju smakowego i odkładamy do lodówki.


2

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry grubości ok 1,5 cm i gotujemy do miękkości. Marchewkę oraz jabłko ucieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy.




3

Miękkie ziemniaki delikatnie skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Następnie wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika.

4

Plastry kurczaka doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie kładziemy plastry szynki dojrzewającej i posypujemy startym serem. Zawijamy w roladę i zabezpieczamy wykałaczkami przed rozwinięciem.

5

Przygotowane rolady wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem w którym wcześniej marynowało się mięso. Na dnie naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość wody.

6

Rolady wkładamy do piekarnika po ok 15 minutach od włożenia ziemniaków. Pieczemy jeszcze ok 30 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz surówką marchewkową - jabłkowo - bananową.

Smacznego!

Polecany produkt:

Szynka Dojrzewająca Plastrowana