4 porcje
1 godzina

PUSZYSTY PLACEK Z CEBULĄ I SZYNKĄ

Składniki

  • Ciasto
  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g roztopionego masła
  • 300 ml ciepłego mleka
  • Sos
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • Dodatki
  • 4 czerwone cebule
  • 200 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i rozrobione drożdże.


2

Wyrabiamy ciasto i odkładamy je do podwojenia objętości.






3

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czerwoną cebulę pokrojoną w półplasterki. Na patelnię dodajemy również sól i cukier. Powoli karmelizujemy naszą cebulkę. Kiedy ta stanie się już miękka na patelnię dorzucamy szynkę pokrojoną w kosteczkę oraz pieprz. Całość chwilę podsmażamy i odstawiamy do wystygnięcia.


4

Jajka miksujemy z łyżką jogurtu, solą i pieprzem.


5

Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rozsmarowujemy ciasto, bo jest ono dość rzadkie i wałkowanie mija się z celem :)


6

Na ciasto wylewamy rozbełtane jajka i rozsmarowujemy po całości. Na sos wysypujemy cebulę usmażoną z szynką. Tak przygotowany placek odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.


6

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 minut


Smacznego!

Autor przepisu: