2 porcje
30 minut

SAŁATKA WARSTWOWA WIELKANOCNA

Składniki

  • sałatka:
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g szynki Ojca ZM Henryk Kania
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sos:
  • 4 łyżki majonezy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

1

Konserwowy groszek i kukurydzę odcedzamy na sicie. Szynkę kroimy w dość sporą kostkę. Ugotowane na twardo jajka i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.


2

W miseczce mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem. Przygotowany sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.





3

Sałatkę układamy warstwowo w następującej kolejności: połowę groszku, szynkę, połowę sosu, ogórek konserwowy, kukurydzę, drugą połowę groszku, jajka, starty żółty ser i druga połowa sosu.


4

Wierzch sałatki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!

Autor przepisu: