2 porcje
1 godzina

SZPARAGI ZAWIJANE W BOCZKU Z JAJKIEM W KOSZULCE

Składniki

  • boczek wędzony Henryka Kani - 1 opakowanie
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba
  • ser twarogowy

PRZYGOTOWANIE:

1

Szparagi umyć i odciąć końcówki. Następnie zalać niewielką ilością wody, posolić i gotować 7-10 minut.


2

Ugotowane szparagi odsączyć i przełożyć do miski z zimną wodą, w celu wystudzenia. Po ostudzeniu na plastry boczku ułożyć szparagi i zawinąć w roladki. Roladki związać szczypiorkiem.




3

Ułożone w naczyniu roladki wsadzamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 20-25 minut. Przygotować sos czosnkowy mieszając wszystkie składniki ze sobą.

4

Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy ocet (około 2 łyżek). Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku.

5

Z pieczywa przygotowujemy tosty. Tosty smarujemy delikatnie serem twarogowym. Gotowe szparagi nakładamy na tosty wraz z jajkiem w koszulce. Możemy przyozdobić drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Polecany produkt: