3 porcje
1 godzina

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI

Składniki

  • 500 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Nadzienie do naleśników na słono:
  • 1 brokuł
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 sztuki kiełbasy, u mnie kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • Beszamel przepis:
  • 25 g masła klarowanego
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • Ponadto:
  • garść bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:

1

Puszyste naleśniki z wodą gazowaną są najlepsze do dań wytrawnych, dlatego ja przygotowuje je w taki sposób. Do naczynia wlewam wodę gazowaną, dodaję mąkę, jajka, olej i sól. Ciasto na pyszne naleśniki miksuję mikserem, żeby nie było w cieście grudek.


2

Patelnia do smażenia naleśników musi być bardzo dobrze rozgrzana, dzięki temu unikniecie feralności pierwszego naleśnika. To nie prawda, że pierwszy musi iść do kosza!




3

Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy tylko tyle ciasta, żeby można było pokryć szybkim ruchem całe jej dno. Z podanego przepisu wychodzi około 10 dużych naleśników. Naleśniki smażymy do momentu aż ciasto się podsuszy, absolutnie nie do zrumienienia. Naleśniki będziemy jeszcze później zapiekać.


PRZYGOTOWANIE FARSZU

4

Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, pokrojonego na różyczki do momentu, aż zacznie być lekko miękki, nie można go rozgotować, bo wyjdzie nam niesmaczna ciapa. Od momentu zagotowania się wody wystarczy 5 minut. Brokuł na parze ma o wiele więcej smaku, ponieważ nie wygotowuje się w wodzie, dlatego polecam gotowanie na parze. Gotowanie brokuła na parze nie zajmie więcej niż 5 minut.

5

Ugotowane różyczki brokuła siekamy nożem na mniejsze kawałki. Pieczarki i cebulę kroimy na plasterki, a kiełbasę śląską kroimy w cienkie półplasterki.

6

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy na nią cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kiełbasę i podsmażamy do momentu aż zacznie się lekko rumienić. Kolejno wrzucamy na patelnię pokrojone pieczarki. Smażymy całość z odrobiną soli i pieprzu do momentu aż cały sok z pieczarek odparuje i będziemy mogli uzyskać smażone pieczarki, a nie duszone.

7

Kiedy nasza baza do farszu jest już wyraźnie podsmażona mieszamy ją z pokrojonym brokułem.


GOTOWANIE BESZAMELU

8

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy. Kiedy masło połączy się z mąką dodajemy po o odrobinie mleka i rozprowadzamy w nim naszą mąkę, kiedy grudki znikną wlewamy resztę mleka i zagotowujemy beszamel co jakiś czas mieszając.

9

Beszamel doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 1/3 sosu beszamelowego wlewamy do farszu i go z nim mieszamy. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy. Zawinięte naleśniki układamy w naczyniu, w którym będziemy je piekli. Przygotowane naleśniki zalewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy bułką tartą. Naleśniki z pieczarkami, brokułem i kiełbasą zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach C.

Autor przepisu:


Smacznego!