4 porcje
50 minut

ZAPIEKANY KOCIOŁEK ZIEMNIACZANY Z PARÓWKAMI

Składniki

  • ziemniaki - 2 kg
  • parówki od Henryka Kani - 1 opakowanie
  • cebula - 2 sztuki
  • bazylia, oregano - do smaku
  • przyprawa do ziemniaków - do smaku
  • ser żółty - do posypania

PRZYGOTOWANIE:

1

Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry (ok 2 cm). Następnie gotujemy je w wodzie ok 10-15 minut aż lekko zmiękną.


2

Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy pokrojone parówki i podsmażamy do zarumienienia.


3

Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, układamy plastry ziemniaków, na które wysypujemy parówki z cebulką. Posypujemy przyprawą do ziemniaków.


4

Całość posypujemy startym na grubych oczkach serem. Doprawiamy bazylią i oregano.


5

Zapiekamy ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Smacznego!


Smacznego!