4 porcje
1,5 godziny

ZIEMNIAKI PIECZONE PO SZWEDZKU Z KABANOSAMI

Składniki

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia (po ok. 220 g każdy)
  • 2 kabanosy Maestro Henryk Kania
  • 2 łyżki masła (roztopić)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki drobno startego twardego sera owczego
  • 1 łyżka bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry, ale nie do końca. Na spód ziemniaka można wbić dużą wykałaczkę i kroić do wykałaczki. Po pokrojeniu wykałaczkę wyjąc.
2. Pokrojone ziemniaki umieścić pokrojoną stroną dom góry w płytkim naczyniu do pieczenia.
3. Ziemniaki skropić połową roztopionego masła, oprószyć solą i pieprzem.
4. Tak przygotowane ziemniaki włożyć do rozgrzanego do 220°C piekarnika i piec do 40 minut.
5. Wyjąć z piekarnika i skropić pozostałym masłem, pomiędzy plastry włożyć pokrojone w plastry kabanosy, posypać serem i bułką tartą. Całość jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
6. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut do zarumienienia.
7. Ozdobić zieleniną (np. koperkiem)

Smacznego!

Polecany produkt: